Gurķu BIOLOĢISKAIS RAKSTUROJUMS

Gurķi (latīniskais nosaukums Cucumis sativus L.) ir viengadīgi, svešapputes ķirbjaugu (Cucurbitaceae) dzimtas lakstaugi. Par gurķu dzimteni tiek uzskatīta Indija, kur tos kultivē vairāk nekā 3000 gadus. Eiropas dienvidos gurķi sākti audzēt ap 9. gadsimtu, un lēnām to kultivācija virzījusies uz ziemeļiem.

Gurķu dzinums ir ložņājošs un vijīgs, to ziedi ir spilgti dzelteni, zvanveida, ar dziļi šķeltām vainaglapām. Gurķiem ir viendzimuma ziedi: vīrišķie un sievišķie. Vīrišķie ziedi attīstās un uzzied pirmie pa vairākiem kopā pušķos. Pēc dažām dienām attīstās un uzzied sievišķie ziedi pa vienam, diviem, retāk vairākiem lapu žāklēs. Agrīnās šķirnes sāk ziedēt 30 - 35 dienā pēc dīgstu parādīšanās, bet vēlīnās šķirnes pēc 35 - 45 dienām. Ziedus apputeksnē bites, kamenes un citi kukaiņi. 

Gurķa auglis ir neīsta oga jeb paauglis, kas attīstās ne vien no sēklotnes, bet arī no citām zieda daļām. Tipisks gurķu auglis ir cilindrisks ar strupiem galiem, un var sasniegt pat 62 cm garumā un 10 cm diametrā. (Zhang, 2019). Gurķus var klasificēt dažādi, bet populārākais iedalījums ir: bezsēklu (partenokarpie) gurķi, ar sēklām (lauka)un pipargurķīši.

Gurķu augšanai ir nepieciešams augsts augsnes un gaisa mitrums. Optimāli augiem ir jānodrošina 70 - 80% augsnes mitrums no pilnas mitrumietilpības un gaisa mitrums 80 - 90%. Mitruma trūkums augsnē izraisa augšanas samazināšanos un aizkavē augu attīstību. Ziedēšana var aizkavēties par 4 - 5 dienām, bet ražošana līdz 13 dienām.

Gurķi labi aug, ja augsnes optimālam mitrumam atbilst arī temperatūras režīms. Straujas mitruma svārstības ir kaitīgākas par mitruma trūkumu. Visvairāk mitrums augiem ir nepieciešams ražošanas laikā, bet pirms ziedēšanas, mitruma saturs augsnē ir jāsamazina, lai veicinātu ziedu veidošanos un paātrinātu augļu nobriešanu.

Optimālā augšanas temperatūra ir 22° - 25 °C dienā un 18° - 20 °C naktī. Ja temperatūra ir augstāka nekā 30° ‑ 35°C, gurķiem ziedi kļūst sterili, savukārt, temperatūrā, kas ir zemāka par 10 °C tie apaugļojas slikti vai vispār neapaugļojas (Vēveris, 1983). Slikti gurķu augšanu un attīstību ietekmē straujas temperatūras svārstības, kā arī zema gaisa temperatūra. Lai gurķi attīstītos normāli, tad noteiktos augu attīstības periodos un fenoloģiskajās fāzēs jābūt attiecīgam temperatūras režīmam.

Gaismas kvalitātei ir būtiska ietekme uz gurķu augšanu un attīstību. Prasības pēc gaismas un tās kvalitātes mainās gurķu augšanas un attīstības laikā. Gurķu pilnvērtīgai augšanai un ražas ieguvei nepieciešams 18 - 20 stundu garš foto periods. Dēstu augšanas laikā vēlamā apgaismojuma intensitāte ir 13 - 16 mol m-2 d-1, bet augu ražošanas laikā šis parametrs ir jādubulto un tam jāsastāda 20 - 35 mol m-2 d-1.

 Sēkla 
  Dēsts
 (intensīva augšana)
 Pumpurošanās Ziedēšana  Ražojošs augs 
 
 Parametrs Sēklu dīgšana Sakņu sistēmas attīstības veicināšana
 Lapu virsmas veidošana
Ziedu veidošanās    stimulēšana,
 Apaugļošanās nodrošināšana, augļu attīstības veicināšana
 Temperatūra dienā, °C 24-27 21-25 20-27 23-27
 Temperatūra naktī, °C 20-24 18-25 18-20 17-21
  Apgaismojums
mol m-2 dn-1
  13-16 20-35 20-35
  Foto periods
diena h/nakts h
 16/8 16-20/8-4 18-20/6-4 18-20/6-4
  Spektrālais sastāvs
sarkans : zils
  Informācija ir pretrunīga. Informācija ir pretrunīga. Informācija ir pretrunīga.
 Ūdens režīms  Mitrums- 75-85% no pilnas substrāta mitruma ietilpības Mitrums- 75-85% no pilnas substrāta mitruma ietilpības
 75-85% no pilnas substrāta mitruma ietilpības
Gaisa mitrums 75-95%
75-85% no pilnas substrāta mitruma ietilpības
Gaisa mitrums 75-95% 
 Mēslojums
N : P : K
  N≈P≈K N:P:K = 1-2:1:2-3 N:P:K = 2:1:3-4
 Minerālie
elementi
  Paaugstināta jutība pret Cl-1 klātbūtni un substrāta sasāļotību Paaugstināta jutība pret Cl-1 klātbūtni un substrāta sasāļotību Paaugstināta jutība pret Cl-1 klātbūtni un substrāta sasāļotību
 Stresors Zema temperatūra, mitruma trūkums, pārlieku mitrums. Zema temperatūra, substrāta sasāļotība Nepiemērota temperatūra, mitruma trūkums. Nepiemērota temperatūra, mitruma trūkums.

 .